Witamy w Centrum Kosmetolożki. Godziny otwarcia: od poniedziałku do piątku 9:00 - 18:00, w soboty 9:00 - 15:00. Kontakt: 513 776 935|kontakt@kosmetolozki.pl

Wosk kosmetyczny – rodzaje

Wosk kosmetyczny to jeden z najbardziej popularnych preparatów wykorzystywanych w kosmetologii. Czym dokładnie jest oraz w jakich rodzajach występuje? Podpowiadamy.

Wosk kosmetyczny - rodzaje

 

Wosk kosmetyczny – czym dokładnie jest?

Wosk kosmetyczny to ważna grupa składników wykorzystywanych w kosmetologii na dużą bardzo skalę. Ich fachowa nazwa to mieszanina długołańcuchowych estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi. Jest związkiem odpornym na działanie czynników zewnętrznych, szczególnie na utlenianie się oraz działanie drobnoustrojów.

Konsystencja wosków kosmetycznych to jedna z ich najważniejszych właściwości. Bardzo często bywają utożsamiane z glicerydami. Wyróżniamy 3 podstawowe grupy wosków:

Charakterystyka wosków kosmetycznych

Każdy wosk kosmetyczny posiada charakterystyczne dla siebie cechy i właściwości.

1. Wosk Carnauba.

Należy do najtwardszych wosków występujących w przyrodzie. Właściwość ta wykorzystywana jest przede wszystkim w kosmetyce kolorowej, jako związek nadający odpowiednią konsystencję pomadkom czy sztyftom. Dzięki użyciu jego odpowiedniej ilości, kosmetyki zachowują właściwą konsystencję, która nie ulega zmianie podczas wahania temperatur. Wosk Carnauba pochodzi z liści brazylijskiej palmy Copernicia Cerifera.

2. Wosk Candelilla.

Pochodzi z łodyg meksykańskiej trawy Euphorbia Cerifera. Ten rodzaj wosku składa się jedynie z 35% estrów i 50% węglowodanów. W związku z tym jest mniej twardy od wosku Carnauba. Jego właściwości wykorzystywane są przez przemysł kosmetyczny do natłuszczania oraz wygładzania. Stosowany jest również jako regulator konsystencji. Wosk Candelilla stanowi częsty dodatek do pomadek, błyszczyków czy balsamów, ze względu na zwoje działanie połyskujące.

3. Wosk jojoba.

Posiada płynną konsystencję, dlatego też często nazywa się go olejem jojoba. Jest to wyciąg z krzewów Buxus Chinensis występujących w południowo – zachodniej Ameryce Północnej. Odpowiednie procesy obróbki chemicznej, czyli tzw. uwodornienie sprawia, że wosk ten staje się ciałem stałym. Jest związkiem o silnym działaniu nawilżającym oraz zmiękczającym naskórek. Warto zaznaczyć, że nie pozostawia na skórze tłustego filmu, a wnika w nią. Dlatego wykorzystywany jest jako składnik przeciwzmarszczkowy. Wosk jojoba częściowo wykazuje również działanie zbliżone do filtru UV.

4. Wosk pszczeli.

To wosk oczyszczony z plastra miodu pszczoły. Składa się z mieszaniny estrów kwasów karboksylowych, tłuszczowych oraz węglowodorów parafinowych. Charakteryzuje się przyjemnym, miodowym zapachem oraz wyjątkowo gładką konsystencją. Wykorzystywany jest jako składnik preparatów pielęgnacyjnych oraz kosmetyków kolorowych. Wosk pszczeli to także składnik produktów przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Stosowany jest też w plastrach do depilacji ciała.

Więcej na temat depilacji i jej rodzajów opisujemy w tym artykule: Depilacja – rodzaje i charakterystyka.

5. Lanolina.

Lanolina to tłuszcz wydzielany przez gruczoły łojowe owiec. Kumuluje się on na ich wełnie, najliczniej zaraz przed porą strzyżenia. Zostaje on wyodrębniony podczas prania i dalszego przerobu wełny. Później poddawany jest odpowiednim zabiegom, które pozwalają wykorzystać go w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Największe zastosowanie lanoliny znajduje w maściach, kremach ochronnych, kremach odżywczych, a także w preparatach do pielęgnacji niemowląt.

6. Spermacet (olbrot).

Spermacet pozyskiwany jest z głowy wieloryba. Stanowi półpłynną substancję, która w zetknięciu z powietrzem zastyga. Zastosowanie olbrotu było kiedyś mocno popularne i o dziwo nie zawsze związane z tematem pielęgnacyjnym. Wykorzystywany był do produkcji świec oraz smarów. Obecnie stosuje się go w przemyśle farmaceutycznym do produkcji kremów.

7. Parafina.

Woski należące do grypy syntetycznych wciąż budzą wiele kontrowersji. Należąca do nich m.in. parafina. To mieszanina krystalicznych węglowodorów, które powstają w procesie destylacji ropy naftowej. Wykazuje ona silnie właściwości natłuszczające, zostawiając na skórze warstwę ochronnego filmu, który zapobiega utracie wody z naskórka. Parafina jednak znajduje zastosowanie tylko w niektórych preparatach. Głównie przeznaczonych dla skóry suchej oraz dla dzieci. Jej komedogenność (zdolność zatykania porów skóry) ogranicza stosowanie parafiny w przypadku skóry tłustej i łojotokowej.

8. Ozokeryt.

Bardzo często wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Na początku wydobywany był z wnętrza ziemi. Dziś produkowany jest sztucznie, jako mieszanina głównie parafiny oraz wosku mikrokrystalicznego.

9. Wazelina.

Wazelina jest mieszaniną węglowodorów parafinowych. Posiada postać mazistej substancji, od koloru białego nawet do brązowego. Jest bezwonna i nie rozpuszcza się w wodzie. Wazelina nie wchłania się w skórę oraz błony śluzowe człowieka. Dlatego też stanowi doskonałe podłoże do produkcji maści leczniczych oraz preparatów zabezpieczających powierzchnię ciała przed czynnikami zewnętrznymi. Jest również idealnym środkiem poślizgowym, między innymi do masażu lub ułatwienia wykonywania badań lekarskich mających na celu wniknięcie narzędzia w głąb ciała pacjenta. W pielęgnacji ciała znalazła bardzo szerokie zastosowanie.

Podsumowanie

Jak można zauważyć, wosk kosmetyczny znalazł bardzo szerokie zastosowanie w dziedzinie jaką jest kosmetologia. Nic dziwnego, bowiem wykazuje duże podobieństwo do ludzkiego sebum. Stanowi on związek tworzący na skórze warstwę okluzyjną, uzupełniając tym niedobory powłoki lipidowej. W kosmetologii lepiej sprawdzają się jednak woski ciekłe jak np. wosk jojoba, który nie pozostawia na skórze lepkiej warstwy, całkowicie wchłaniając się w naskórek.

Zostaw komentarz